Jicht en alcohol

Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn van jicht en alcohol. De wijze mannen zijn het er nog niet helemaal over eens. Bij iemand waar de stofwisseling goed werkt wordt het urinezuur dat vrijkomt gewoon uitgescheiden via de urine. Dit zal dus niet leiden tot gewrichtsproblemen.

Bij een patiënt waar jicht is vastgesteld wordt het drinken van alcohol (en vooral bier) wel afgeraden. Het is bekend dat er in bier veel purine zit. Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine. Het wordt dus vaak afgeraden om bier te drinken. Alcohol drinken verhoogt dus de kans op jicht, maar niet alle alcoholische dranken kennen hetzelfde risico.

Uit een onderzoek waaraan 47.000 mannen meededen is gebleken dat de kans op jicht 2,5 groter is als er dagelijks 4 tot 5 glazen alcohol wordt gedronken ten opzichte van mannen die geen alcohol dronken.

Jicht en alcohol

Het maakte wel uit welke drank er werd gedronken. Uit het onderzoek bleek dat mensen die twee glazen bier dronken 2,5 meer kans hadden op jicht. Bij sterke drank was 1,6 keer. Bij het drinken van wijn was er geen significant resultaat op een grotere kans op jicht.

Jicht wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur dat zich afzet in de gewrichten. Vandaar dat preventie vaak is gebaseerd op een purinearm dieet en actief ontzuren. Dit kan door het nemen van medicijnen maar ook vitamine c en kersen zorgen voor het ontzuren van het lichaam.

Commentaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_img

OVERIGE ARTIKELEN

Cherry Vitamine

OVERIGE ARTIKELEN

Urinezuur verlagen

Kersen en Jicht

Behandelen van Jicht

Oorzaken van Jicht